To jest mój pierwszy piernik dojrzewający - a święta zbliżają się wielkimi krokami. Trzymajcie kciuki, żebym o nim nie zapomniała.
Piernik staropolski dojrzewający
- 500 g miodu naturalnego (ja użyłam mniszkowego)
- 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce) - jeśli sami robimy przyprawę może być mniej
Miód, cukier, masło umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru i pozostawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, sól, jajka i mąkę oraz przyprawę do pierników.
Wszystko mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego, krzemionkowego lub szklanego garnka i umieszczamy w lodówce na najbliższe 4-6 tygodni.
Pieczemy 5-7 dni przed świętami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz