piątek, 11 lipca 2014

Tarta - porządek w lodówce ;) czyli tarta z szynką szwarcwaldzką, fetą i fasolka szparagową i innymi cudami

Czy Wy też tak macie, że często w lodówce zostają produkty które nijak nie wpadają do garnka tylko rozpoczęte wciąż przesuwają się na tył chłodziarki?
Raz na jakiś czas robimy tzw. sprzątanie lodówki i trzeba wymyślić jakieś super danie łączące wszystkie końcówki. Ta tarta była tworzona na podstawie znalezionej w sieci takiej o TO.
Często gęsto takie próby nie kończą się powodzenie, ale tym razem połączenie było smaczne i godne polecenia :)




Tarta z szynką szwarcwaldzką, fetą, 
fasolka szparagową i innymi cudami

Ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3/4 kubka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g sera feta
  • 50 g innego sera (np. do grillowania, oscypka)
  • 10 fasolek szparagowych
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 10 czarnych oliwek
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki startego cheddara
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia do posypania na wierzchu

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko oraz sól. Wszystko dokładnie rozdrabniamy palcami, a potem zagniatamy gładkie ciasto. Z ugniecionego ciasta robimy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy by pokryć całą formę, na koniec ugniatamy palcami by dokładnie przylegała do formy, dziurawimy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-18 minut do uzyskania złotego koloru.
Tak przygotowany spód studzimy, można spód upiec dzień wcześniej by skrócić przygotowania.

Fasolkę czyścimy, pozbawiamy łyka i obcinamy końcówki - blanszujemy gorąca wodą przez ok 5-7 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: do miski przekładamy jogurt , jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Do wymieszanego nadzienia wsypujemy starty na małych oczkach cheddar,fetę i ser jaki znaleźliśmy w lodówce (ten ostatni można również pominąć) i mieszamy. Pomidory, szynkę i oliwki kroimy na paski , razem z blanszowaną fasolką dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką.
Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód, posypujemy bazylią i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Podajemy ze świeżą sałatka - u nas były to pomidory z bazylią, czerwoną cebulą i octem balsamicznym....
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...