piątek, 1 lutego 2013

Domowe bułeczki drożdżowe wg przepisu mamy :)

Dzieciństwo kojarzy mi się z zapachem drożdżówki, czy to w domu czy też u babci. Było to ciasto, które chyba najczęściej pojawiało się na domowym stole, może dlatego, że jest proste w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne?

Jakiś czas temu zachciało mi się drożdżówki, w sumie dawno jej u nas nie było, dlatego wspomniałam mamie o chęci na to ciasto, a ta niewiele myśląc kazała skoczyć do miasta po drożdże i wzięła się do działania ;) Gdy ciasto wyrosło zrodził się pomysł na bułeczki z różanym nadzieniem, jednak okazało się, że ciasta jest na tyle dużo, że można zrobić zarówno bułeczki i ciasto z kruszonką :))



Przepis jest bardzo prosty.

Potrzebujemy:

Na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 kubek mleka
  • 1 opakowanie świeżych drożdży
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • różana marmolada ( miała być roboty Cioci Krysi, jednak okazało się że już się skończyły i wypadło na kupną)
Na kruszonkę:
  • 20 g  masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
równie dobrze, może być to każdy inny smak bądź inne nadzienie na jakie się ma akurat ochotę.



Co robimy?

Na początku rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, w osobnym rondelku rozpuszczamy margarynę. Ciecze stopniowo dodajemy do mąki i reszty suchych składników i razem łączymy, dodajemy jajka i jak odpowiednio wyrobimy ciasto przykrywamy je czystą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce, aby mogło nam swobodnie wyrosnąć.
Jak już ciasto jest wyrośnięte pozostaje nam przygotować blaszki i uformować drożdżowe bułeczki, ja nadziewałam bułki marmoladą od razu przy formowaniu.. Gdy ułożymy bułeczki na blaszce smarujemy je rozbełtanym jajkiem, na to kładziemy odrobinę kruszonki  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na 30-40 minut, w zależności od piekarnika ;) i czekamy aż ładnie nam zbrązowieją.

To by było na tyle. Proste i smaczne!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...