wtorek, 29 kwietnia 2014

Odchudzony krem pieczarkowy z makaronem pełnoziarnistym

Dawno mnie nie było, przepraszam... najpierw święta potem meeega przeziębienie, a przy okazji niemoc do wszystkiego.
Powolutku wracam do sił z nowymi pomysłami.
Co powiecie o odchudzonych przepisach?

Rozpoczynam cykl - Odchudzone przepisy




Odchudzony krem pieczarkowy z makaronem pełnoziarnistym
(2 porcje)

  • Pieczarki 250 g 
  • Włoszczyzna (użyłam marchewki, pora i 1 łodygi selera naciowego) 150 g 
  • Makaron pełnoziarnisty 140 g
  • Cebula 1/2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 5 g (niecała łyżka)
  • Jogurt naturalny 50 g 
  • Woda 600 g (3 szklanki)
  • Przyprawy do smaku
  • Natka pietruszki



Makaron gotujemy al dente.
Włoszczyznę kroimy i gotujemy do miękkości w przygotowanej wodzie. W tym samym czasie na osobnej patelni podsmażamy na oliwie cebulkę, do której dodajemy pieczarki i dusimy przez kilka minut. Dodajemy do gotujących się warzyw, doprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Miksujemy na gładki krem, dodajemy jogurt i podajemy z makaronem, posypane zieloną natka pietruszki.



Wartości odżywcze dla 1 porcji

Kaloryczność 1 porcji -349 kcal
Białko 17 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 60 g
Cholesterol  2 mg
Sód 68 mg
Błonnik 10 mg
  Wiosenne zupyZdrowy tryb życia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...